Hoe vraag ik een visum naar India aan?

2

Eindelijk, je hebt een reis geboekt naar India! Maar dan het visum nog… In dit artikel lees je in het kort wat je allemaal nodig hebt. En zolang je deze officiële site van BLS International (servicecentrum van de ambassade) aanhoudt, is het allemaal best te overzien! NOTE: de benodigdheden worden soms onaangekondigd gewijzigd dus check van tevoren altijd de website!

Wat nam ik mee naar het BLS kantoor in Den Haag?

 • Een compleet ingevuld online visa application form (online invullen en uitgeprint meenemen)
 • 2 pasfoto’s, speciaal formaat (5×5)
 • Mijn reisroute uitgeschreven per dag (alleen nodig als je een ‘double entry’ aanvraagd)
 • Undertaking (verklaring dat je echt als toerist gaat)
 • Declaration (ondertekenen dat je niet langer dan aangevraagd in India blijft)
 • Bankafschrift van de laatste 3 weken
 • Kopie paspoort (dit staat niet op de site!)
 • Engelse brief gericht aan de ambassade, met uitleg waarom je dit visum nodig denkt te hebben (dit geldt alleen voor de aanvraag van 6 maanden)
 • Een reservering van mijn accommodatie voor de eerste dagen in India. Niet verplicht, maar wel handig om te hebben (en vaak kosteloos te annuleren)
 • Een aantekening voor een verblijf op de Andaman eilanden (hiervoor is een extra permit nodig in je visum). Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de deelstaat Sikkim. Weet je nog niet zeker of je naar één van deze gebieden gaat? In India bestaat ook de mogelijkheid om het permit aan te vragen!

*In tegenstelling tot wat veel website vermelden is het niet nodig om je vliegticket al geboekt te hebben. Dit wordt door BLS juist afgeraden! Mocht je visum om een of andere reden worden afgekeurd, dan worden deze kosten niet vergoed. Een goedkopere optie is om alvast je accommodatie te boeken voor de eerste dagen en een kopie van de reservering bij te voegen.

Er zijn 3 locaties waar je je visum aan kunt vragen: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Zorg er wel voor dat je deze afspraak ruim op tijd maakt. Gemiddeld kun je pas over 4 weken terecht. Mocht dit te lang duren dan kun je altijd zonder afspraak terecht in Den Haag. Zorg er dan wel voor dat je om 08:00 uur (!) voor de deur staat, dan ben je de grootste drukte voor.

Visumbureaus

Ook zijn er zijn veel visum bureaus die tegen (te) hoge kosten het hele proces voor je regelen. Je bent al snel €250,- kwijt (exclusief de kosten voor de aanvraag van het visum) Mocht je echt heel weinig tijd hebben dan kan dit een goede optie zijn. Maar wanneer je er even goed voor gaat zitten is het allemaal prima zelf te doen.

E-visum

Sinds augustus 2015 is het mogelijk voor Nederlands reizigers om een e-visum aan te vragen. Dit visum is 30 dagen geldig (single entry) en alleen voor toeristisch bezoek. Het visum wordt per e-mail verstuurd en scheelt je een bezoekje aan het BLS kantoor. Een handige optie voor als je voor een korte periode naar India gaat!

Heb je geen zin/tijd om alles zelf uit te zoeken? Laat het e-visum India dan regelen door een bureau. Dit werkt heel simpel: vul het aanvraagformulier in en binnen 24 uur heb je het e-visum in je mailbox!

Let op: dit e-visum is geldig bij aankomst op een select aantal vliegvelden (o.a. Delhi, Mumbia, Goa en Chennai). Het vertrek mag plaatsvinden vanaf iedere luchthaven in India.

Pim houdt van muziek, sport en reizen. Graag combineert hij dit door van zoveel mogelijk muziek luisteren een sport te maken op reis. Volg zijn reisverhalen via Stories & Stamps!

Discussion2 reacties

 1. Hoi Pim,

  Allereerst; je hebt een hele overzichtelijke en handige site die lekker wegleest. Goed bezig!

  Ik heb mijn ticket richting India geboekt voor 1 maart, nu ben ik mijn visum aan het regelen en heb daar nog wat vragen over.

  – Raad jij het aan om een bureau hiervoor te gebruiken zoals visum.nl?
  – Als ik 10 dagen van tevoren mijn aanvraag indien bij BLS, is dat voldoende?
  – Wanneer mijn aanvraag voor een 6 maanden visum geweigerd wordt, krijg ik dan een 3 maanden visum toegestuurd?

  Bedankt voor alle informatie die je me tot nu toe al hebt gegeven via de site.

 2. Dank je Koen!

  Cool dat je naar India gaat! In principe is alles makkelijk zelf te regelen. Het is even wat uitzoekwerk, maar prima te doen. Ik hoorde destijds veel verhalen dat het heel moeilijk was om een visum te regelen, maar als je alle benodigdheden op de BLS website goed invult en meeneemt, dan kan het bijna niet fout gaan!

  Als je wat minder tijd hebt kan zo’n bureau handig zijn. Jij stuurt je gegevens dan toe, zij vullen alle formulieren voor je in en maken de afspraak bij BLS voor je. Zijn alleen wel extra kosten…

  10 dagen van tevoren is wel wat krap. Mocht er namelijk iets niet worden goedgekeurd, dan heb je geen tijd meer om een nieuwe aanvraag in te dienen. Ik had mijn afspraak een maand van tevoren, dan zit je sowieso goed. Enige is dat je visum al ingaat op het moment dat je ‘m binnen hebt (dan ben je dus al een aantal weken kwijt van je 6 maanden…) Dus ik weet niet of je al een datum in je hoofd hebt wanneer je India weer gaat verlaten?

  Als je 6 maanden wordt geweigerd, dan krijg je niet automatisch een 3 maanden visum. Je moet dan opnieuw je aanvraag indienen.

  Laat maar weten als je nog vragen hebt!

Leave A Reply