• Menu
  • Menu
Trein India

De trein in India: welke klasse kies je?

Hier in Nederland hebben we het makkelijk, je reist eerste of tweede klas. In India ligt dit ietsje anders… Er zijn maar liefst 7 verschillende klassen. Ik hoor je al denken, welke moet ik dan kiezen? Geen probleem, ik heb ze voor je uitgetest! Aan de hand van mijn ervaringen licht ik elke klasse toe.

AC First Class (1A)
AC (airco) First Class is de meest luxe klasse in de trein. Je deelt een coupé met twee of vier personen. De coupe is privé en kun je afsluiten, ideaal wanneer je ’s nachts reist. Voor backpackers op budget kan dit wat prijzig zijn, een ticket Delhi-Mumbai (23 uur) kost je 4000 Rupees. Ter vergelijking: een ticket in de goedkope Sleeper Class is slechts 700 Rupees. Ondanks de prijs heb ik een aantal keer ’s nachts in deze klasse gereisd. Je spullen zijn er veilig en je hebt geen last van locals die in de nacht zomaar je coupé in kunnen stappen.

Tip: Ben je van plan First AC te reizen? Check dan ook de binnenlandse vluchten, vaak zijn deze rond dezelfde prijs.

AC Second Class (2A)
AC Second Class is ook een ideale klasse om in de nacht te reizen. Nog steeds wat prijzig, maar ik voelde mij er wel altijd veilig. De wagons hebben gordijnen zodat je genoeg privacy hebt. Doordat je wat duurder reist, kom je veel welgestelde Indiase families tegen. Dit levert vaak leuke gesprekken op en een stukje sociale controle. Een coupé bestaat uit 4 bedden (Upper & Lower) aan de ene kant van het gangpad en twee bedden (Side-Upper & Lower) aan de andere kant van het gangpad.

AC Third Class (3A)
Heeft veel weg van AC Second Class. Het is er alleen drukker en de gordijnen ontbreken, waardoor je iets minder privacy hebt. Voor overdag is dit prima te doen, in de nacht gaat mijn voorkeur uit naar AC Second Class. Een coupé bestaat uit zes bedden (Upper, Middle, Lower) aan de ene kant van het pad en twee bedden (Side-Upper & Lower) aan de andere kant.

Tip: overdag is het ‘Middle’ bed ingeklapt en wordt het ‘Lower’ bed als zitplaats gebruikt. Mensen met een Middle of Upper ticket mogen ook op het Lower bed zitten. Snap je het nog? 😉 Indiase logica… Dus wil je rustig slapen overdag? Boek dan altijd een ‘Upper’ bed!

AC Chair Car (CC)
Wagon met zitplaatsen, wordt vaak ingezet voor reizen overdag. Het is qua indeling te vergelijken met een trein in Nederland. Niet iedere trein beschikt over deze klasse. Mocht dit wel zo zijn, dan beveel ik deze zeker aan! De zitplaatsen zijn ruim en (vaak) schoon.

Sleeper (SL)
Dit is de populairste klasse onder backpackers! De indeling is hetzelfde als AC Third Class, alleen een stuk goedkoper. Het is er wat chaotischer, iets minder schoon en er is geen airco… Reserveringen worden hier niet zo nauw genomen, dus kijk niet raar op als iemand op je plek zit. Vaak is er een andere plek vrij en kun je daar zitten. Reis je in de nacht met deze klasse? Maak je backpack dan vast en let goed op je spullen!

Second Sitting (2S)
Lijkt ietwat op de AC Chair Car alleen dan iets ouder en minder comfortabel. Het is de goedkoopste optie om te reizen en kan soms erg chaotisch zijn. Voor een rit van een paar uur overdag is het leuk om een keer voor deze optie gaan. Vervelen zul je je in ieder geval niet!

De trein is een betaalbare manier van reizen in India, een geweldige ervaring en ook makkelijk zelf te boeken! Let wel goed op je spullen als je in een wat goedkopere klasse reist en vertrouw op je gevoel… Bezuinig vooral niet op een paar honderd Rupees in de nacht! Ik koos in de nacht vaak voor een ‘duurdere’ klasse. Het kost je iets meer (nog steeds niet veel) maar over het algemeen is er meer sociale controle hier.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.