• Menu
  • Menu

Een bezoek aan de Demilitarized Zone (DMZ) in Zuid-Korea

Bezoek Demilitarized Zone (DMZ)
Een bezoek aan de Demilitarized Zone in Zuid-Korea was één van de activiteiten waar ik naar uit keek. Doordat ik 1,5 jaar geleden aan de Noord-Koreaanse kant heb gestaan, was ik nieuwsgierig hoe het er aan democratische kant aan toegaat. Het bezoek aan de Noord-Koreaanse kant vond ik erg spannend. De Noord-Koreanen gaan heel serieus met een bezoek aan de DMZ om. Vanuit Zuid-Korea gaat het er heel anders aan toe. Het is een stuk toeristischer en dat wordt bevestigd als je de levensgrote DMZ letters ziet staan. Het bezoek vanuit de Noord-Koreaanse kant vond ik interessanter. Dat komt omdat het aan de Noord-Koreaanse kant absoluut niet toeristisch is. Je bent eerder zenuwachtig, omdat zij het zo serieus nemen. In Zuid-Korea is de DMZ een toeristische attractie geworden, waardoor je de ernst van de situatie minder meekrijgt. Dit vind ik spijtig.

Van tevoren plannen
Een bezoek aan de DMZ en met name de Joint Security Area (JSA) moet je drie dagen van tevoren boeken bij de tourorganisatie. Dit kan bij je hotel en hostel. Zij maken een kopie van je paspoort. De JSA is het enige deel in de DMZ waar Noord- en Zuid-Koreaanse soldaten oog in oog staan met elkaar. De JSA wordt gebruikt voor diplomatisch betrekkingen. Zo staan er in het midden een aantal barakken; de blauwe barakken zijn voor Zuid-Korea en de grijze barakken voor Noord-Korea.

Briefing in Camp Bonifas
Als je arriveert bij de DMZ krijg je eerste een korte briefing in Camp Bonifas en moet je een formulier ondertekenen dat als er iets gebeurt het je eigen verantwoordelijkheid is. De briefing wordt gegeven door een Amerikaanse soldaat. Vervolgens ga je naar de JSA en bezoek je het Freedom House waar twee Zuid-Koreaanse soldaten van een speciale eenheid staan. In het Freedom House wordt besprekingen gehouden tussen beide landen.

Amerikaanse soldaten
De Amerikaanse soldaten maken tijdens de “tour” regelmatig grappen en hierdoor lijkt het bezoek nog meer op een toeristische attractie. Zo noemen ze een van de grijze barakken het “Monkey House” en hebben ze de soldaat die namens de Democratic People’s Republic of Korea (DPRK) aan de andere kant staat de naam Bob gegeven. Het is echt een groot contrast met een bezoek vanuit Noord-Korea.

Overige activiteiten
Na de JSA bezoeken wij een uitzichtpunt, waar je de stad Kaesong kan zien liggen. Daarna volgt de route langs de “bridge of no return” en uiteindelijk worden wij afgezet bij de JSA om een souvenirshop te bezoeken. Ook bezoeken wij de derde infiltratie tunnel. Deze tunnel is in 1978 ontdekt dankzij een overloper. Er is een bezoekerstunnel naast gebouwd zodat je de echte tunnel kan zien. Het is interessant om de tunnel in te gaan. Als Nederlander kan het een uitdaging zijn om door de tunnel te lopen ivm onze lengte. Gelukkig krijg je een helm bij je bezoek.

Hetgeen wat bij mij de meeste indruk maakte, was een bezoek aan de “Freedom bridge”. Hier hangen allerlei vlaggen, foto’s en andere dingen van families die uit elkaar gehaald zijn door de Koreaanse oorlog. Hier wordt je letterlijk geconfronteerd met de situatie. Als beide landen ooit herenigd worden, weten ze niet wat ze meemaken. Het ene land leeft in de jaren 50 en het ander land is voorloper op alle technologische ontwikkelingen.

image

image

image

 


image

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments