• Menu
  • Menu

Een droom kwam uit: les krijgen van His Holiness the Dalai Lama!

Gisteren kwam een lang gekoesterde droom uit! En ik kon het wel van de daken schreeuwen, zo blij was ik. Vooral het moment dat ik hem in het echt zag. Daar stond hij dan, 12 meter van mij vandaan omgeven door honderden monniken in de Gyuto Ramoche tempel in Sidhbari, His Holiness the Dalai Lama.

Tijdens mijn reis in India zeven jaar geleden wilde ik al zo graag lessen volgen bij Hiss Holiness the Dalai Lama. Helaas kwam het er toen niet van. Hier in Dharamsala zeggen ze dan dat het toen nog niet de tijd was… Toen hij vorig jaar in Nederland was, twijfelde ik om naar Ahoy te gaan. Mijn wens was namelijk om les van hem te krijgen in zijn woonplaats Dharamsala in India, hem van dichtbij te zien en de energie te voelen die je ervaart wanneer je tussen honderden monniken zit in een Tibetaans klooster.

Hoop opgegeven

Voor en tijdens mijn reis hield ik zijn website de hele tijd in de gaten qua planning, maar er stonden helaas geen lessen in Dharamsala ingepland. Ik had de hoop eerlijk gezegd opgegeven en me erbij neergelegd dat ik hier speciaal een keer voor terug zou komen. Wat ik jammer vond, omdat het gevoelsmatig nu past in deze reis samen met Pim. De afgelopen maanden hebben wij veel bijzondere dingen gedaan, maar het is voor mij ook een spirituele reis geweest waar ik bewust wat afstand nam van mijn leven in Nederland. Ik ben dichter bij mijn eigen kern gekomen en bewuster geworden wat mij als persoon drijft in dit leven. Een les volgen bij His Holiness kwam dan ook als een geschenk!

Bij aankomst in Dharamsala

Toen wij twee dagen geleden arriveerden in Dharamsala werd ons verteld dat His Holines ‘in town’ was. Bij ons hotel vroegen wij meteen hoe wij in contact konden komen met His Holiness. Uiteraard realiseerden wij ons dat dit een onmogelijk opdracht zou worden, maar wie niet waagt… De eigenaar liet al snel blijken dat dit onmogelijk was, zijn medewerker was optimistischer. Hij vertelde ons dat wij langs de Branche Security office moesten gaan.

Goed nieuws

Toen wij daar aankwamen vernamen wij bijzonder goed nieuws. De afgelopen twee dagen had hij les gegeven in de Gyoto Ramoche tempel in Sidhbara, dat vlak onder Dharamsala ligt. De komende twee dagen zou hij hier ook les geven! De medewerker daar vertelde ons dat wij ons op de dag zelf in de ochtend konden registreren. Hetgeen wij moesten meenemen was ons paspoort, twee pasfoto’s, 10 rupees entree (14 cent) en een ouderwetse FM radio die we nodig hadden om de vertaling te horen. Mobiele telefoons en camera’s waren voor bezoekers niet toegestaan. Na dit nieuws was ik de hele dag in mijn nopjes. Het was nog een beetje onwerkelijk zelf. Achteraf bleek dat hij deze lessen een week van tevoren had aangekondigd en dat het niet op de publieke website en in de kranten stond.

Een droom die uitkwam

Toen ik die dag opstond kon ik het nog steeds nog niet geloven. Zou vandaag mijn wens uitkomen? Eerst maar afwachten of wij daadwerkelijk de tempel in zouden komen… Eenmaal aangekomen bij de tempel ging het registreren vrij gemakkelijk en met 5 minuten hadden we ons toegangskaartje binnen! Om 10.00 uur mochten wij de tempel binnen. Links in de tempel zaten alle monniken en rechts was bestemd voor buitenlanders. Ons was verteld dat het moeilijk werd om echt binnen in de tempel te zitten vanwege de drukte, na goed zoeken vonden wij een mooie plek zo’n 12 meter van waar His Holiness zou komen te zitten! Toen wij binnenkwamen waren de monniken al bezig met de meditatie die vooraf ging aan de de lessen. Op een gegeven moment dacht ik His Holiness te zien, maar hij zat lager en zijn stoel was leeg dus ik dacht dat ik het mij inbeeldde… Na 45 minuten stond iedereen op en toen zag ik het pas. Het was hem wel! Al die tijd was hij hier gewoon aanwezig. Wow, daar stond hij met zijn vriendelijk glimlach. Er kwam een bepaalde vreugde in mij llos die moeilijk te beschrijven is. Wat was het bijzonder. Hij liep onder begeleiding weg en zwaaide onze kant op. Een uur later startte de echte ceremonie. Aan het begin van zijn les vertelde hij over de goede relatie die de Tibetanen met India hebben. Hoe dankbaar zij India zijn dat ze hier als vluchtelingen wonen. Daarna sprak hij vijf uur achter elkaar over “Jamyang Shayba’s Seven Chapters of Vajrabhairava”. Ook vonden er allerlei rituelen plaatst waar wij aan mee deden, waaronder het drinken van een soort “lassi” voor het reinigen van onze gedachten. Een paar keer was ik in een soort trance bij het oplezen van de mantra’s.

Absoluut hoogtepunt

Van tevoren was ons verteld dat wij de langste dag hadden uitgekozen, wat een vijf uur lange zit op de grond betekende. Ik had niet verwacht dat ik dit zo lang vol zou kunnen houden. De eerste paar uur ging snel voorbij. Ook maakte His Holiness grappen tussendoor. Je hoorde iedereen lachen en de vertaler vertaalde het soms een aantal minuten later of niet. Ik moest al lachen om het gelach zelf. Toen ik na een paar uur zitten naar de toilet moest en de tempel verliet, zag ik hoe alle monniken buiten rondom de tempel zaten. Dit was een magisch moment! Wow, wat een positieve energie. Wat ook bijzonder was deze dag was dat de Chinezen bezoekers als VIP’s werden gezien, dit betekende dat zij al eerder een plek in mochten nemen. Gezien de relatie met China vond ik dit mooi om te zien. Een aantal keer tijdens de les wilde ik mezelf knijpen om me bewust te zijn dat ik hier echt zat. Blijkbaar heeft het dit keer zo moeten zijn. Een ervaring om nooit meer te vergeten en voor mij een absoluut hoogtepunt van deze reis.

Hieronder een korte foto impressie van deze bijzondere dag. Credits voor de foto’s gaan uit naar www.dalailama.com.

image

image

image

image

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments