• Menu
  • Menu

Geisha’s in Kyoto

Geisha’s

Sinds ik het boek “Dagboek van een Geisha” heb gelezen en de film “Memoires of a Geisha verscheidene keren heb gezien, ben ik gefascineerd door geisha’s. Geisha’s zijn mysterieus. Een geisha is een Japanse gastvrouw die zorgt voor vermaak in Japanse theehuizen. Haar taak is gasten te vermaken met een gesprek, zang, muziek en dans. Ze wordt gezien als een Japanse muze voor artiesten en is het toonbeeld van schoonheid en verfijnde cultuur.

Geiko en Maiko

De stad Kyoto staat bekend om haar geisha’s. In de wijk Gion werken en wonen de gezelschapsdames. Tegenwoordig zijn er nog maar zo’n 200 maiko’s en 100 geiko’s in Kyoto te vinden. Een maiko is een leerling geisha en niet ouder dan 20 jaar. Als ze na jaren van studie alle facetten van het vak goed beheerst, kan een maiko een geiko (volwaardige geisha) worden. Dit is niet voor iedere maiko weggelegd en sommige maiko’s gaan met pensioen wanneer zij de leeftijd van 20 jaar bereiken. Een maiko herken je aan haar kleurrijke kimono met lange sleep en opvallende spelden in het haar. Een geiko draagt een simpelere kimono en heeft een pruik op met een bescheiden speld in het haar. Er is ook een hiërarchie tussen de maiko’s. Een maiko met een witte kraag staat boven een maiko met een gekleurde bloementjes kraag.

My lucky day

Een geisha heeft nog steeds veel aanzien in Japan. Het is uniek als je ze tegenkomt. Voor je weet zijn ze alweer verdwenen achter een schuifdeur van een ryokan. Ik heb veel geluk gehad in Kyoto. Op de eerste dag kwam ik meteen twee maiko’s tegen. De volgende dag ging ik weer op “geisha hunting”. En toen gebeurde er iets bijzonders; Ik liep een zijstraat in en daar kwam ze op me aflopen. Ze dag dat ik me verbaasde en glimlachte lief naar me. Daar stond ik alleen oog in oog met een maiko. Haar glimlach gaf me vreugde. Ik maakte snel een foto, want een echte maiko of geiko stopt niet om foto’s te laten maken. Het was een bijzonder moment.

‘s Avonds ontmoette ik een Japanner die elke dag op dezelfde hoek staat om zijn favoriete maiko naar het werk te zien gaan. Eerst liet hij alle foto’s en video’s zien en toen kwam hij met zijn Youtube kanaal. Hij sprak geen Engels en legde in gebarentaal uit op welke tijden ik de maiko’s kan treffen. Daar stond ik samen met mijn nieuwe Japanse vriend een half uur in de kou te wachten op een maiko. Het had eigenlijk wel iets spannends. En toen kwamen er twee maiko’s uit de steeg lopen, precies op de tijd die hij aangaf. Tot mijn verbazing was een van de maiko’s diegene die ik die middag tegen was gekomen.

Setsubun festival

Ook vertelde de Japanner dat ik de volgende dag naar het Setsubun festival (einde winter, begin lente festival) moest gaan. Hier zouden enkele maiko’s optreden en met sojabonen gooien. Dit is een van de rituelen tijdens het festival. Ik wist niet wat ik meemaakte toen ik aankwam bij het festival. Er waren zoveel mensen op afgekomen, ook veel pers. Ik heb nog nooit zoveel Japanners met camera’s bij elkaar gezien. Gelukkig ben ik lang en heb ik een inzoomlens. Met trots deel ik enkele foto’s van de maiko’s en een geiko. Uiteindelijk last minute een echte Geisha gezien. Mijn verblijf in Kyoto kon niet meer stuk. Wat heb ik genoten. Geniet ze:

Maiko Marika
Maiko Marika
Maiko Marika
Maiko Marika

 

Drie maiko's en een geiko
Drie maiko’s en een geiko
Geiko en  maiko
Geiko Toshikana en Maiko Toshimoto
Young maiko
Jonge maiko
Maiko's at Setsubun festival
Maiko’s tijdens het Setsubun festival
Maiko Fukucho
Maiko Fukucho – Setsubun festival
Maiko Shino San
Maiko Shino San
Twee maiko's op weg naar hun werk
Twee maiko’s op weg naar hun werk

image

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 comments