• Menu
  • Menu
Holi India

Holi vieren in India

Holi is een van de belangrijkste feesten voor Hindoes in India. Holi, ook wel het festival der kleuren genoemd. De foto’s van het festival staan symbool voor India; kleurrijk, bizar en een beetje gek… Het concept is trouwens vrij simpel: je zegt ‘Happy Holi’ en smeert wat verf op iemands gezicht. 🙂 En om maar gelijk met de deur in huis te vallen, festivals in India zijn niet te vergelijken met die in Nederland. In deze blog geef ik je een aantal tips om Holi te ‘overleven’…

Holi in een notendop

Maar Holi is meer dan alleen wat kleurtjes gooien. Wat betekent het nu precies? Even héél kort samengevat… Holi is de dag waarop Hindoes het nieuwe jaar inluiden, het valt samen met het begin van de lente en wordt jaarlijks rond de maand maart gevierd (geen vaste dag). Het symboliseert de overwinning van het goede op het kwade. Holi wordt vooral uitbundig gevierd rondom de ‘Gouden Driehoek’ (Delhi, Jaipur, Agra) in Noord-India. In het zuiden wordt het rustiger gevierd en is het meer gericht op het geloof en rituelen in de tempels. Tot zover, Holi in een notendop.

Mathura & Vrindavan

Na enig deskresearch besloten we om Holi op traditionele wijze te vieren in Mathura. Mathura is volgens het Hindoeïsme de geboorteplaats van Lord Krishna en Vrindavan de plek waar Lord Krishna is opgegroeid. Twee heilige plaatsen met prachtige tempels waar veel aandacht wordt besteed aan Holi. Het ontsteken van een vreugdevuur is traditie de avond voor Holi. Hindoes verbranden dan symbolisch ‘Holika’, het kwade, tijdens volle maan.

Happy Holi

Op de dag zelf verzamelt iedereen zich vroeg in de ochtend op straat rondom de tempels om elkaar ‘Happy Holi’ te wensen. Wij hadden een relaxed dagje verwacht, maar het tegendeel bleek. Je moet constant op je hoede zijn voor Indiërs die verf op je willen gooien. De locals zitten ’s morgens al aan de ‘Bhang Lassi’ (speciale lassi met hash). Weer eens wat anders dan bier of een wijntje… Hier worden ze nou niet bepaald vriendelijker van, hoe later op de dag hoe vervelender ze dan ook worden (voornamelijk tegen vrouwen). Zorg dus dat je er vroeg bij bent op de dag zelf!

Note: Er zijn er ook genoeg families die wel respect tonen voor de ‘toeristen’. Zo kwamen wij in contact met een Indiase familie, waar wij een deel van de dag mee hebben doorgebracht.

Tips voor een veilige Holi

Mocht Holi je nog steeds leuk lijken… 😉 Dan heb ik tot slot nog enkele tips voor je. Vooral als je van plan bent om naar een plaats te gaan waar Holi nog op traditionele wijze wordt gevierd, denk dan aan de volgende dingen:

  • Neem een zonnebril mee (je wilt het poeder niet in je ogen hebben).
  • Vermijd groepen mannelijke Indiërs (vooral als vrouw).
  • Kijk uit met Bhang Lassi (of beter: drink het helemaal niet). Met de drukte op straat ga je vanzelf draaien, dus beter om nuchter te blijven.
  • Probeer overdag de tempels te vermijden, het is hier vaak (te) druk en benauwd.
  • En tot slot, ga altijd met een groep.

Note: Ga je naar een toeristenstad zoals Puskhar of een plek in Goa, dan is alles wat gemoedelijker en heb je weinig last van de locals.

Once in a lifetime

Holi is een wat ander festival dan je in Nederland gewend bent. Ondanks de bizarre manier van vieren, is het zeker een ervaring die je nooit meer vergeet! Wil je Holi het op een relaxte manier vieren? Kies dan voor een toeristenoord als Goa of Puskhar. Wil je echt die hard Holi vieren? Ga dan naar een heilige plek als Mathura of Vrindavan.

Holi India

Holi India
Happy Holi 🙂

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 comment