• Menu
  • Menu

Zo boek je zelf de trein in India!

Reizen met de trein in India is populair onder zowel toeristen als de lokale bevolking. India heeft één van de grootste spoornetwerken in de wereld, met miljoenen passagiers per dag. Wil je niet afhankelijk zijn van (te) vriendelijke toeristische bureaus? En een normale prijs betalen voor je treinticket? Dat is mogelijk, je kunt namelijk zelf ook heel makkelijk je treintickets online boeken! Op Seat61 vind je héél veel info over treinen in India. Een account aanmaken is even wat uitzoekwerk, maar daarom heb ik deze blog voor je geschreven… 🙂

Cleartrip en IRCTC

De officiële ‘Indian Railways’ website van de Indiase overheid is IRCTC.co.in. IRCTC accepteert online echter alleen de Indiase MasterCard en  Visa Card. Maar niet getreurd, via Cleartrip.com kun je treintickets boeken met je ‘buitenlandse’ MasterCard of Visa Card. Je koppelt het IRCTC account dan aan je Cleartrip account. Ingewikkeld?  Valt mee, in onderstaande stappen lees je hoe dit in zijn werk gaat:

Stap 1: Ga naar de Cleartrip website. Selecteer ‘Trains’ en een route (bijvoorbeeld Mumbai –Delhi). Kies hierna een trein uit de lijst en klik op ‘check availability’.

Stap 2: Vul in het nieuwe venster je e-mailadres en wachtwoord in. Bij het volgende venster wordt gevraagd om een IRCTC account aan te maken om de twee sites (IRCTC en Cleartip) met elkaar te linken. Let op: Je bent verplicht een Indiaas telefoonnummer in te vullen om de inlogcode te ontvangen. Heb je geen Indiaas nummer? Dan is dat geen probleem. Vul een willekeurig 10-cijferig nummer in (start met een 9). Verander daarna ‘state name’ in ‘others’.  Vul een postcode in (123456) en verander ‘India’ in je eigen land.

Stap 3: Als alles goed is gegaan heb je nu een ‘succesful registration’ bericht per e-mail binnen van IRCTC.  Met hierin een Email OTP (Email One Time Password). Bewaar dit wachtwoord voor stap 5. Er is ook een wachtwoord per sms (SMS OTP) naar je verzonden, omdat je een willekeurig nummer hebt ingevoerd is deze uiteraard niet aangekomen…

Stap 4: Stuur een e-mail naar de IRCTC helpdesk (care@irctc.co.in) met daarin: je IRCTC gebruikersnaam, scan van je paspoort (max 1 mb) en vraag of het sms wachtwoord (SMS OTP) kan worden verzonden per e-mail. Je ontvangt een autoreply en binnen 1-3 dagen een e-mail met je SMS OTP. Bij mij ging dit vrij snel, al na 1 dag had ik mijn wachtwoord.

Stap 5: Ga nu terug naar je ‘succesful registration’ mail (stap 3) en open de link  ‘In order to Verify for partner website and Activate your account please click here’ onderaan de mail. Het is belangrijk dat je ook echt deze link gebruikt! Mochten ze de naam van de link hebben gewijzigd, dit is de directe link die je nodig hebt: http://www.cleartrip.com/trains/irctc/account/activate

Stap 6: Je komt nu op de Cleartrip website. Vul je eenmalige SMS OTP en Email OTP (uit stap 3) in.  De registratie is voltooid en voilà, je kunt nu met je MasterCard of VisaCard treintickets boeken via Cleartrip.com

Ook handig om te weten:

  • De trein in India kent verschillende klassen, van luxe tot héél goedkoop.
  • De verkoop van populaire trajecten, bijvoorbeeld Delhi – Mumbai, gaan 3 maanden van tevoren al in de verkoop. Boek deze dan ook ruim op tijd.
  • Zit de trein vol? Dan kan je kiezen voor de ‘waiting list’. Check wel goed hoeveel wachtende er voor je zijn… Indien iemand zijn ticket cancelt (wat veel voorkomt), gaat deze naar de eerste op de lijst.
  • Cancelen kost namelijk bijna niks (kleine boete rond de 100-300 Rupees). Als mijn planning niet helemaal duidelijk was kocht ik vaak tickets voor een aantal dagen achter elkaar. Zo ben je verzekerd van een plek en reis je wat relaxter. Vergeet dan uiteraard later niet je andere tickets te cancelen!
  • Ben je last-minute en zitten de treinen vol? Geen probleem. Er wordt altijd een klein aantal tickets voor toeristen vrijgehouden, vraag ernaar bij het treinstation of tourist office.  Zijn deze ook al weg? Vraag dan naar ‘Tatkal’ tickets. Tatkal tickets komen een aantal dagen van tevoren vrij, hier betaal je wel extra voor (100-200 Rupees).
  • En niet geheel onbelangrijk, een treinreis in India is nooit saai… Bon Voyage!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments